Mobirise

Οι φανταστικοί μας Re-actors

Ανορθόδοξα βιογραφικά των μελών της παράστασης EWWR-21 

Η Ελένη Γραμματικοπούλου έχει αφιερώσει όλη της την επαγγελματική ζωή με πάθος και ευρηματικότητα στον χώρο της Επικοινωνίας της Επιστήμης. Αρχικά ως διοικητικό στέλεχος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και στη συνέχεια (1993 – 2013) ως υπεύθυνη του πρωτοπόρου προγράμματος των Μορφωτικών του Εκδηλώσεων «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» με στόχο το άνοιγμα της γνώσης στο ευρύ κοινό. Από το 2013, δραστηριοποιήθηκε, με το ίδιο ανεξάντλητο πάθος, στην καταπολέμηση του επιστημονικού αναλφαβητισμού ως μέλος επιτροπών σχεδιασμού, προβολής και διοργάνωσης μεγάλων επιστημονικών φεστιβάλ και προγραμμάτων. Όμως πάντοτε αναζητούσε έναν διαφορετικό, εκτός συμβατικών δράσεων, τρόπο προώθησης της επιστήμης, πράγμα που πέτυχε το 2014 με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors, ενός εναλλασσόμενου δυναμικού ερευνητριών και ερευνητών από ένα ευρύ φάσμα των «σκληρών» κυρίως επιστημών, οι οποίοι παντρεύουν τις πρακτικές του Stand up Science, Science on Stage με την ευρηματικότητα και το χιούμορ του Stand up Comedy.

Το 2018 της απονεμήθηκε το βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης – ΕΠΙ2 2018 που θεσμοθέτησε η SciCo και πρωτοπαρουσίασε στο Αthens Science Festival18. Πρόσφατα, με την ομάδα του Pint of Science Greece, με την οποία μοιράζεται το ίδιο όραμα για το Science Communication/Engagement, ίδρυσαν την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Science Ahead.

Πρόσφατα διοργάνωσε μαζί με τον καθηγητή Πανταζή Χούλη, ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης (Καστελλόριζο), ένα μεγάλο, εθνικής σημασίας, τοπικό επιστημονικό φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Γρίφων (24-26/9). Ήδη είναι μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) στους στόχους του οποίου εντάσσεται και το Μουσείο Γρίφων.
Τέλος, ανάλογο ενδιαφέρον έδειξε και για τον χώρο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του βιβλίου. Εκτός από τη διεύθυνση παραγωγής σειράς ιστορικών και επιστημονικών ντοκιμαντέρ, ταινιών μικρού μήκους και διαφημιστικών spots, υπέγραψε και την επιμέλεια 60 επιστημονικών εκδόσεων του ΕΙΕ. 

- Τι είναι αυτό πίσω από το αυτί σας;
Μα, ένας άσσος κούπα!
- Είστε σίγουρα γυναικολόγος;
Κι όμως είναι! Ο Κωνσταντίνος Περιστέρης γνωρίζει καλά τη μαγεία της ζωής από τα μωράκια που καλωσορίζει καθημερινά στον κόσμο, αλλά είναι και μύστης της μαγείας της σκηνής, ως έμπειρος ταχυδακτυλούργος και δημόσιος ομιλητής. Ο γιατρός μας ανήκει στα ιδρυτικά μέλη των Science Reactors και παραδίδει μαθήματα γέλιου σε όλους τους “άρρωστους” με την επιστήμη! 

Ονομάζομαι Παύλος Ίσαρης και περνώ το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου μπροστά από πολλές οθόνες, δημιουργώντας τεχνολογικά εργαλεία που βοηθούν τους συναδέλφους μου στη SciFY.
Έχω σπουδάσει Πληροφορική και λατρεύω την απογοήτευση που διακρίνω στο πρόσωπο των ανθρώπων, όταν τους το αναφέρω.
Πέρα από το να παριστάνω τον σοβαρό προγραμματιστή - που εδώ που τα λέμε κανένας δεν καταλαβαίνει ακριβώς τι κάνω - μου αρέσει να διαβάζω βιβλία σχετικά με τα πιο παράδοξα θέματα που θα ικανοποιήσουν το περίεργο παιδάκι μέσα μου.
Η αγαπημένη μου φράση είναι το "Ναι αλλά γιατί [ακολουθεί εδώ η περίεργη ερώτηση];".
Αυτό που μου δίνει χαρά στον μάταιο τούτο κόσμο είναι το να ταξιδεύω, και να λέω ιστορίες αλλά και πολύ κρύα αστεία, τα οποία ακολουθεί μια σύντομη χρονική περίοδος εσωτερικής επεξεργασίας...Προσπαθώ να βρίσκω συχνά καινούργια ενδιαφέροντα, ίσως με τελικό στόχο να δοκιμάζω τα νεύρα των γύρω μου…
 

Ονομάζομαι Καραμολέγκου Αντωνία και έχω τελειώσει Γλωσσολογία. Στους υπολογιστές, όμως, από μικρή είχα λατρεία. Μαθήματα Data Science και Προγραμματισμού ξεκίνησα χωρίς κάποια δυσκολία. Και πριν από ένα χρόνο έφυγα για μεταπτυχιακό στη Σουηδία. Μεγάλη μου αγάπη είναι και η πολυλογία και μ’ αρέσει να λέω και πολλά αστεία (τα περισσότερα όμως είναι κρύα). Δεν μ’ αρέσει ποτέ να μένω σε απραγία, πάντα κάτι καινούργιο θα διαβάζω για να έχω ασχολία. Στους science reactors έχω αδυναμία, καθώς προωθούν την επιστήμη και την επικοινωνία. Γράφοντας αυτό το κείμενο μαζεύτηκε πολλή ομοιοκαταληξία, αλλά δεν μ’ αρέσει η μονοτονία.

Επιθυμώ να με αποκαλούν Αθανάση Κουστένη. Μόλις ολοκλήρωσα τις σπουδές μου MSc Entrepreneurship (ALBA). Έχω σπουδάσει Βiochemistry & Molecular Life Sciences Research (BSc & MSc, King’s College London), Πληροφορική Επιστήμων Ζωής (ΜΔΕ Πανεπιστήμιο Πατρών) και το σημαντικότερο Cocktail !!! (Bar Academy). Είμαι παθιασμένος με την επικοινωνία της επιστήμης (για να αρέσω στις γυναίκες το κάνω) και είμαι μέλος των Science Reactors, ήμουν και πριν ακόμα βρουν το όνομα τους : P . Το mantra μου: Η Ελλάδα αλλάζει μέσω Eπιστήμης, Тέχνης & Еπιχειρηματικότητας με χιούμορ, εργατικότητα & αισιοδοξία ! 

Η Μαρία Μέμου θέλοντας να ικανοποιήσει την περιέργεια της για το παρελθόν ή αλλιώς να εκφράσει την αδυναμία της στο vintage, σπούδασε ιστορία & αρχαιολογία. Μη μπορώντας να αντισταθεί στην ταξιδιάρα και κοινωνική της φύση, άφησε πίσω της την εκπαίδευση και πήρε τα βουνά κι όχι μόνο ασχολούμενη με ξεναγήσεις και τουρ. Επίσης, αγαπά την φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Οι Science Reactors την ανακάλυψαν όταν αποφάσισε να δώσει την προσωπική της μάχη με την πρόκληση της έκθεσης της στο ευρύ κοινό και να εκφράσει την κωμικότητά της συμμετέχοντας, ως guest, στην παράσταση ενός science reactor φίλου, και κάπως έτσι αποφάσισε να μείνει. 

Ο Θωμάς Παππάς σπούδασε Μαθηματικά στην Αθήνα και παλεύει να τελειώσει το μεταπτυχιακό του στην Πληροφορική. Θα έλεγε ότι είναι και πληροφορικάριος αλλά εφόσον πιστεύει ότι όλα είναι μαθηματικά αυτό περισσεύει. Αν και έχει ταυτιστεί με όλα τα στερεότυπα που δείχνει το "The Big Bang Theory" (είναι όλα αλήθεια) κάνοντας πολλά ταξίδια και γνωρίζοντας διαφορετικούς ανθρώπους ανακάλυψε ότι του αρέσει να μιλάει μπροστά σε κόσμο και είτε να εξηγεί περίπλοκα θέματα με απλό τρόπο είτε να καταρρίπτει μύθους και ψευδοεπιστήμες. Από μικρός μπορούσε να απομνημονεύσει ό,τι ανέκδοτο άκουγε (καλό ή κακό) και με κάθε αφορμή πετάει ένα για να πρήζ... ε να κάνει τους άλλους να γελάσουν. Έχοντας πολλά ενδιαφέροντα, από μουσική μέχρι comics (είπαμε τα στερεότυπα είναι όλα αλήθεια), βρήκε τους Science Reactors όπου είδε ότι μπορεί να συνδυάσει όλα τα παραπάνω.

Με λένε Μιχάλη Σαρρή και σπουδάζω ιατρική στην Αθήνα. Με αγαπημένους χαρακτήρες τον Gregory House (House MD) και τον Chandler Bing (Friends) ανέπτυξα μεγάλη αγάπη για την επιστήμη, ένα ακόμα μεγαλύτερο god complex και ένα χιούμορ που μισείς και αγαπάς ταυτόχρονα. Έχω μια παράνομη σχέση με τις φυσικές επιστήμες και μεγάλη αγάπη για το σκάκι. Λατρεύω την ποίηση και την αστρονομία στις οποίες έχω διακριθεί και τις οποίες εξακολουθώ να διερευνώ και εξελίσσω. Περισσότερα επί σκηνής..

Ο Χωροτάκτης-Πολεοδόμος Αλέξανδρος Σουρτζής, αποφάσισε να περάσει στο Πολυτεχνείο, ώστε να μπορεί με την άνεσή του να βγάζει λόγους στους συμφοιτητές του στα αμφιθέατρα, κριτικάροντας τους πάντες και τα πάντα. Ως φοιτητής υπήρξε μαχητικός συνδικαλιστής, εκδότης φοιτητικής εφημερίδας και θυελλώδης ρήτορας, γεγονός που δύσκολα τον κρατούσε απερίσπαστο από τη μελέτη της Γεωδαισίας και Στατικής.
Το ασυμβίβαστο της φύσης του τον έστρεψε στη συνέχεια στο ελεύθερο επάγγελμα, ενώ επί σειρά ετών υπήρξε διακεκριμένο μέλος των Toastmasters (ρητορική σχολή). Η μανία του να δίνει διαλέξεις δε τον εγκατέλειψε, οπότε αναγκαστικά συνέχισε για Διδακτορικό στην Αρχιτεκτονική του Ε.Μ.Π., ζαλίζοντας τους καημένους τους φοιτητές κατά το Επικουρικό Διδακτικό Έργο του, με powerpoint, θεωρίες και άλλα που ο ίδιος νόμιζε ότι ήταν ενδιαφέροντα.
Για κακή τους τύχη τον ανακάλυψαν οι Science Reactors σε ένα διαγωνισμό του FameLab, και από τότε η ζωή τους έγινε αν όχι καλύτερη, σίγουρα πιο φλύαρη.
Είναι ξιφομάχος, χορευτής αργεντίνικου τάγκο και blogger, συνδυάζοντας την ευγένεια του χορού και τη γοητεία της συγγραφής, με τη βίαιη διατρητικότητα ενός Μονομάχου. Θερμός πολέμιος της ψευδοεπιστήμης, δε χάνει ευκαιρία να κατακεραυνώσει την αστρολογία, τις προλήψεις και το κακό συναπάντημα του σκοταδισμού, αφού μάλλον θεωρεί τον εαυτό του κάτι σα τον Προμηθέα που κρατάει ένα πυρσό με το φώς της επιστημονικής γνώσης.

Teaser video 

 of EWWR-21 event

Mobirise

Social Media Link:
fb.me/sciencereactors/

Offline Website Maker